Projekt „Matczé zélé (mięta) czyli poczuj miętę do przyrody”

Matczé zelé (mięta) czyli poczuj miętę do przyrody” jest projektem realizowanym przez Centrum Inicjatyw Edukacyjnych w Kartuzach. Do współpracy przy realizacji projektu zaproszono Ośrodek Edukacji Ekologicznej w Szymbarku. Największym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty z edukacji ekologicznej „Dzikie jadalne – dzikie niejadalne”.

Głównym celem, który postawiło sobie Centrum Inicjatyw Edukacyjnych w Kartuzach przy planowaniu projektu było zwrócenie uwagi mieszkańców powiatu kartuskiego na zasoby przyrodnicze przez rozwój wiedzy o bioróżnorodności, a przez to docelowo zwiększenie ich troski o środowisko.Ze swojej strony Ośrodek Edukacji Ekologicznej w Szymbarku zaproponował następujące warsztaty: „Dzikie jadalne – dzikie niejadalne”, „Ptaki władcy przestworzy”, „Co się kryje w kropli wody?”, „Płazy i gady Kaszubskiego Parku Krajobrazowego”. Największym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty z edukacji ekologicznej „Dzikie jadalne – dzikie niejadalne”. Podczas których młodzież wędrowała po okolicach swojej Szkoły w poszukiwaniu dzikich roślin jadalnych i użytkowych. Uczyli się rozpoznawać poszczególne gatunki po smaku i zapachu. Prowadzący Piotr Kowalewski uczulał uczestników aby nie próbowali roślin, których nie znają, gdyż mogą być trujące. Po powrocie do szkoły dzieci pod bacznym okiem prowadzącego przygotowywały z zebranych przez siebie roślin herbatę i placki. Wszystkie dzieci z apetytem zajadały się plackami sporządzonymi z jasnoty białej, pokrzywy i mięty. Po takim doświadczeniu uczniowie doskonale rozpoznawali wybrane gatunki dzikich roślin jadalnych i użytkowych.

Nasi instruktorzy odwiedzili dziewięć szkół z terenu powiatu kartuskiego. Przeprowadzili 31 warsztatów, w których wzięło udział 483 uczestników.

Przedsięwzięcie zostało dofinansowane przez WFOŚiGW w Gdańsku.