Projekt „Matczé zélé (mięta) czyli poczuj miętę do przyrody”

Data: 04-11-2016
Warsztaty terenowe fot. Monika Rekowska grafika
Warsztaty z edukacji ekologicznej  „Dzikie jadalne – dzikie niejadalne” fot. archiwum Zespołu Szkół w Miechucinie grafika
Warsztaty z edukacji ekologicznej „Dzikie jadalne – dzikie niejadalne” fot. Piotr Kowalewski grafika
Ślady żerowania dzięcioła fot. Monika Rekowska grafika
fot. Monika Rekowska grafika
Październikowa pogoda sprzyjała rozwojowi owocników grzybów fot. Monika Rekowska grafika

Matczé zelé (mięta) czyli poczuj miętę do przyrody” jest projektem realizowanym przez Centrum Inicjatyw Edukacyjnych w Kartuzach. Do współpracy przy realizacji projektu zaproszono Ośrodek Edukacji Ekologicznej w Szymbarku. Największym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty z edukacji ekologicznej „Dzikie jadalne – dzikie niejadalne”.

Głównym celem, który postawiło sobie Centrum Inicjatyw Edukacyjnych w Kartuzach przy planowaniu projektu było zwrócenie uwagi mieszkańców powiatu kartuskiego na zasoby przyrodnicze przez rozwój wiedzy o bioróżnorodności, a przez to docelowo zwiększenie ich troski o środowisko.Ze swojej strony Ośrodek Edukacji Ekologicznej w Szymbarku zaproponował następujące warsztaty: „Dzikie jadalne – dzikie niejadalne”, „Ptaki władcy przestworzy”, „Co się kryje w kropli wody?”, „Płazy i gady Kaszubskiego Parku Krajobrazowego”. Największym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty z edukacji ekologicznej „Dzikie jadalne – dzikie niejadalne”. Podczas których młodzież wędrowała po okolicach swojej Szkoły w poszukiwaniu dzikich roślin jadalnych i użytkowych. Uczyli się rozpoznawać poszczególne gatunki po smaku i zapachu. Prowadzący Piotr Kowalewski uczulał uczestników aby nie próbowali roślin, których nie znają, gdyż mogą być trujące. Po powrocie do szkoły dzieci pod bacznym okiem prowadzącego przygotowywały z zebranych przez siebie roślin herbatę i placki. Wszystkie dzieci z apetytem zajadały się plackami sporządzonymi z jasnoty białej, pokrzywy i mięty. Po takim doświadczeniu uczniowie doskonale rozpoznawali wybrane gatunki dzikich roślin jadalnych i użytkowych.

Nasi instruktorzy odwiedzili dziewięć szkół z terenu powiatu kartuskiego. Przeprowadzili 31 warsztatów, w których wzięło udział 483 uczestników.

Przedsięwzięcie zostało dofinansowane przez WFOŚiGW w Gdańsku.